Białko z krwi zwierzęcej odzyskuje się w procesie suszenia. Do tego celu produkujemy suszarnie rozpyłowe, które oprócz krwi zwierzęcej nadają się do suszenia mleka, drożdży, jaj, koncentratów, kawy, produktów paszowych itp. Suszarnie działają na zasadzie rozpylania wilgotnego produktu w komorze wypełnionej gorącym powietrzem. Rozpylony produkt zostaje osuszony i opada na dno suszarni i jest wyprowadzany przenośnikiem ślimakowym.
W skład kompletnej linii produkcji białka z krwi i plazmy wchodzi cały szereg urządzeń m.in.:
- Stacja przyjęcia surowca,
- Stacja koagulacji, mikrofiltracji i separacji czerwonych krwinek od plazmy,
- Suszarnia komorowa wraz z palnikiem gazowym,
- Filtr workowy doczyszczający powietrze po suszeniu,
- Stacja wymiany ciepła,
- Wentylatory prowadzące powietrze,
- Stacja pakowania w worki i w big-bagi.